MINUTA

Vraća li se Safa?

Piše: Bakir Hadžiomerović

24.7.2019

Nekidan usred Sarajeva naletim na dobrog druga iz Mostara. Uspješan pravnik. Spontano je i razumljivo uslijedila okupacija bašte obližnje kafane. Pitam ga šta ima novo, je li stanje pod kontrolom, kako podnosi mostarske zvizdane, a lucidni odgovor automatski stiže: 'Ta ću podnosit', mašicama pendžere otvaram... 

Uglavnom, obilježena je petnaesta godišnjica otvaranja obnovljenog Starog mosta. Okupila se lokalna raja i gostujući uglednici iz raznih domena - predsjednici, ministri, diplomate, direktori, umjetnici, sportisti... Centar za mir i multietničku saradnju podijelio je i tradicionalne nagrade zaslužnim pojedincima.

Glavni junak masovnog teferiča svakog 23. jula jeste arhivirani čelnik beznadežno podijeljenog grada. Dobrovoljni prognanik iz politike sa preživjelim saradnicima zbilja dostojanstveno njeguje sjećanje na dane ponosa i slave. Voljeli ga il' ne voljeli, podržavali il' ne podnosili, priznati se mora da Safet Oručević zna znanje. Ima osjećaj za važne mostarske teme, posjeduje neobičan refleks za korisne projekte. Na koncu, čovjek dokazano voli svoju čaršiju.

Prošla je, kako rekosmo, decenija i po otkako je Stari izronio, a (ne)izvjesnost održavanja najobičnijih lokalnih izbora u hercegovačkoj prijestolnici još uvijek je naučna fantastika. Za to vrijeme zapuštenim gradom feudalno upravljaju dvojica sumornih činovnika, Hrvat iz HDZ-a i Bošnjak iz SDA. Njihova cijenjena imena apsolutno su nebitna, zato ih ovdje nećemo ni spomenuti. Koga zanima, bujrum, nek' se raspita na internetu.

Ipak, nešto se krupno iza Veleža valja... Drugar s početka priče skrenuo mi je pažnju na sve učestalija Oručevićeva ukaz(iv)anja u medijima. Povodi su isključivo vezani uz Mostar. Zato nagradno pitanje glasi: Vraća li se Safa na političku pozornicu? Mada je nedavno izjavio kako intenzivno razmišlja o prijevremenoj penziji, verbalne udice šarmantnog varalice samo naivni će zagristi. Uostalom, miljenik Alije Izetbegovića i favorit Harisa Silajdžića pouzdano je u stanju uzburkati mostarsku političku baruštinu. Ako ne vjerujete, onda ništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.