MINUTA

Saopćenja i saopštenja

Tragična trojka u svemu se ne slaže!

Piše: Bakir Hadžiomerović

30.7.2019

Haman k'o da mu je stranka babovina, Bakir Izetbegović zvanično je odlučio i naredne četiri godine zadržati fotelju predsjednika SDA. „Imam namjeru ostati na čelu SDA još jedan mandat, i vjerujem da ću biti podržan od članstva“, povjerio se tokom gostovanja na stranicama „Avaza“.

Preostaje, dakle, da strogo kontrolirani delegati na septembarskom Kongresu vladajuće interesne grupacije formaliziraju šefove želje te kolektivno potvrde jedinstvo snage naroda.

U međuvremenu, Izetbegović će pođoniti svog turskog idola, dodatno učvrstiti lidersku poziciju, ukinuti statutarnog zamjenika predsjednika te pripremiti glasačku mašineriju za definitivno eutanaziranje unutarstranačke opozicije. Stoga se sa nestrpljenjem očekuje frontalni kongresni napad na nestabilne položaje kadrovskog klana Denisa Zvizdića. Govori se kako će egzekucija naciljanih biti nemilosrdna, ali budući da dotična problematika duboko zalazi u sferu privatnih nesporazuma posvađanih familija, tamo se fakat nije civilizirano petljati.

Osim generalne probe za predstojeću inauguraciju velikog vođe, Glavni odbor SDA sa vikend sjednice poslao je i prijeteće poruke svojim glavnim koalicionim partnerima. SNSD i HDZ optuženi su za rušenje države, antiustavno djelovanje, neprihvatljive ucjene i opasne podvale. Razumljivo, Milorad Dodik i Dragan Čović nisu ostali dužni.

Preko posilnih glasnogovornika žestoko su odgovorili jednakim uvredama, klevetama i ultimativnim zahtjevima. Nakon brutalne razmjene saopštenja i saopćenja, stanje je potpuno izmaklo kontroli postajući neopišljivo. U skladu sa ranije preuzetim obavezama rasturanja ovo malo Bosne i Hercegovine koliko je jedva (pre)ostalo.

Sudeći prema raspoloživim saznanjima, od kakve-takve državne te prihvatljive federalne vlasti u naopako sklepanom savezu SDA-SNSD-HDZ zadugo nema ništa. Jer tragična trojka u svemu se ne slaže! Izuzev da na svakom buvljaku interes bh. građana isporuči za stranačko-privatni račun. To se stručno zove fiskalizacija kanalizacije. I originalni je patent bosanskohercegovačke političke pameti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.