MINUTA

Trgovska mora

Za sve ostalo, obratite se Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost

Piše: Bakir Hadžiomerović

31.7.2019

Čovjek uči dok je živ. K'o u onom poznatom sarajevskom filmu, svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje. U skladu sa navedenom školom mišljenja, tek nedavno smo u gomili besmislenih budžetskih institucija (osnovanih za zbrinjavanje familije i stranačkih podobnika) otkrili Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, jednostavnije DARNS.

Po ustaljenom dejtonskom šablonu, DARNS-om rukovodi i komanduje direktor iz reda jednog od tri konstitutivna naroda. Direktor ima i pripadajuće, nacionalno izbalansirane zamjenike. U DARNS-u radi dvadesetak stručnjaka. Regrutovano je sedam-osam službenih automobila. Državnim proračunom DARNS se na godišnjem nivou finansira sa cirka milion maraka. Kako je red i običaj, pare se spiskaju na plate, službene telefone, odvojene živote, tople obroke, hladne napitke, dnevnice... I da ne zaboravimo, DARNS je političko-geografski decentraliziran na tri lokacije. U Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Nego, zašto uopće dangubiti, to jest rasipati dragocjenu energiju na raspravu o instituciji za koju većina bh. građana i ne zna da postoji negdje u budžetskom zatišju? Rekreativnim surfajanjem po internetskim bespućima teško je doznati identitete trudbenika situiranih u, kako se ono kaže, Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Pojma, dakle, ne znam ko su anđeli-stražari koji nas junački čuvaju od mogućih černobilskih scenarija i zlih radioaktivnih sila, ali zato pouzdano tvrdim da su uhljebljeni u DARNS-u dosljedno ignorirali prekjučerašnji građanski protest koji je organiziran povodom najave režima u Zagrebu da hrvatsko-slovenački nuklearni otpad istovari na bosanskohercegovačku granicu.

Ispred Hrvatske ambasade okupilo se tek petnaestak savjesnih ljudi. Nesavjesni su imali ranije preuzete obaveze. Ne bih solio pamet, ali sramotna je naša kolektivna nezainteresiranost za važne teme poput aktuelne Trgovske gore. Autor ovih redova najkonkretnije dokazuje tačnost dotične konstatacije. Za sve ostalo obratite se - da utvrdimo gradivo - Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.