MINUTA

Ljetna fjaka

Zoran Tegeltija očigledno mora prihvatiti godišnji izvještaj za NATO

Bakirova minuta. Avaz

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

13.8.2019

Kladio bih se u brdo karamela da će avgust proći bez odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o mandataru Državne vlade. U tom slučaju i potpisanom (ne)sporazumu između Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića zvanično istječe rok trajanja. Događaji se, kako vidimo, uopće ne odvijaju u skladu s ambicioznim željama evropskih posrednika, koji po svaku cijenu nastoje pomiriti posvađane političke aktere. 

Ukoliko ozbiljno planira zasjesti u fotelju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija očigledno mora prihvatiti godišnji izvještaj za NATO. Na to su ga nedavno upozorili Željko Komšić i Šefik Džaferović. Kvaka je, međutim, u tome što treći hairlija iz Titove 16 trenutno ne namjerava kapitulirati. 

Ne izdaju se problematičnom Dodiku ruski interesi na Balkanu i ne otvaraju vrata bh. članstvu u Sjevernoatlantskom vojnom savezu. Promijeni li uskoro mišljenje, poznati trgovac interesima iz Laktaša vlastitu će neprincipijelnost adekvatno naplatiti. Naprimjer, skidanjem s američke crne liste. Poznavajući Dodika, nemoralna trampa prilično je izvjesna.

Ljeto tradicionalno ne godi političarima. Nekako se ulijene, oklembese, mentalno odlutaju... U kolovozu je kolektivna letargija najizraženija. Stoga se i iznuđene obaveze tokom vrelih dana svode na čisto protokolarne. To je ono doba godine kada susreti s dokonim ambasadorima akreditiranim u Sarajevu predstavljaju vrhunac diplomatsko-državničkih aktivnosti.

Pošteno govoreći, (t)ko još na plus trideset i kusur (Nives) Celzijusa razmišlja o novoj vlasti pored živih reformatora iz postojećeg sastava? Šta to, molićulijepo, fali Denisu Zvidiću, nedostaje Vjekoslavu Bevandi, a poglavito Draganu Mektiću? Kad su ga već državi zavukli do balčaka, neka ih na zauzetim pozicijama barem do oktobra. Svakako više ništa ne mogu pokvariti.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.