MINUTA

Narod i parada

Sarajevo ne zaslužuje da bude zarobljen grad

Piše: Bakir Hadžiomerović

26.8.2019

Vladajući kantonalci iz Naroda i pravde zvanično su zatražili zabranu održavanja prethodno dogovorene Parade ponosa u Sarajevu. Tradiciona(ciona)listički manekeni Stranke demokratske akcije (unutar koje se, da se ne lažemo, ideološki formatirala većina kadrova političkog projekta Dine Konakovića) konačno mogu odahnuti uz šišu, jer, eto, zahvaljujući NiP-u, neće ostati usamljeni u prilično jadnom pokušaju da glavnom gradu Bosne i Hercegovine natovare globalni status zapuštene balkanske provincije.  

Džaba je, stoga, Konaković ovih dana ukazivao počast sarajevskom kozmopolitizmu na crvenom ćilimu SFF-a. U svakodnevnom životu samozvanih revolucionara kapitulantsko je povlačenje pred zahtjevima nevidljivih nalogodavaca nesumnjivo preča agenda od usiljenog (malo)građanskog pozerstva. Uostalom, zna se da moralni pederluci savršeno pristaju kalkulantima. Što bi rekla poznata narodna mudrost: Možeš insana istjerati iz SDA, al’ ne možeš SDA istjerati iz insana.

S druge strane barikade, Konakovićev partner iz Naše stranke Predrag Kojović stihovima poznate sevdalinke “neka ljubi ko god koga hoće” objašnjava najnovije prijetnje i pokušaje zabrane. Kako je koaliciona tikva definitivno ciknula, vladajuća šestorka ne zna šta bi, jadna, sama sa sobom. Dok su jedni, kao, za, oni drugi su, kao, protiv. Samo sarajevski SDP uobičajeno nema nikakav stav. Šute k'o zaliveni, računajući, valjda, da tako ispadaju pametniji nego što objektivno nisu.

Budući da je situacija sa Paradom uglavnom krajnje neizvjesna, u narednih desetak dana bit će svega na repertoaru. I javnih svađa, i verbalnih duela, i neprimjerenih optužbi. Neka pljuje ko god koga hoće!

Za razliku od evropskih i regionalnih prijestonica, Sarajevo, nažalost, ni danas nije u stanju da čestito organizira događaj gdje se promoviraju ljubav, tolerancija, jednakost u pravu na različitost. Sloboda nije snižena sezonska moda, ali je, zato, neslobodno društvo posljedica primitivne zatucanosti, totalitarne svijesti i terora većine nad ugroženom manjinom. Svejedno je, pri tome, odakle zabrane i prijetnje stižu. Sarajevo ne zaslužuje da bude zarobljeni grad. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.