KOLUMNE

Italijan koji voli BiH

Franko Nero

A. I. M.

12.8.2014


Čuveni italijanski glumac Franko Nero (Franco) dobitnik je „Zlatnog platana" na Drugom festivalu mediteranskog i evropskog filma, koji je preksinoć zatvoren u Trebinju. Nagradu za ulogu u ostvarenju "Mamula" u njegovo ime primio je reditelj Milan Todorović, a slavni umjetnik organizatorima, žiriju i publici zahvalio je emotivnim telegramom.

Podsjetivši da ga za ove prostore vežu i uloge u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Banović Strahinje", Franko je istakao da će "Zlatni platan" zauzeti posebno mjesto u njegovom srcu. Istakao je da nagradu koja mu je dodijeljena neće posmatrati kao jedno od mnogobrojnih priznanja na polici, već je ona “okupana emocijama i divnim sjećanjima”.

Publika u Trebinju Neru je imala priliku gledati u "Mamuli", a u petak na Lokorno film festivalu premijerno je predstavljen "Otok ljubavi" rediteljice Jasmile Žbanić, koja je, također, jednu od uloga dodijelila šarmantnom Italijanu.

Franko Nero rođen je u predgrađu Parme 1941. godine, iza njega je skoro dvije stotine filmskih rola i jedan je od omiljenih glumaca u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.