KOLUMNE

Konkretna pomoć

Renco Davidi

M. Aš.

21.8.2014


Dok u teškim vremenima za građane BiH pogođene nedavnim poplavama bh. vlasti uveliko spavaju, Renco Davidi (Renzo Daviddi), drugi čovjek Delegacije EU u BiH, navodi da će svih 85 miliona eura koji su na raspolaganju našoj zemlji biti potrošeno tako da se osjeti konkretan napredak.

Ovaj iskusni diplomata jasno je dao do znanja da EU do početka zime planira osigurati krov nad glavom za 14.000 ljudi koji su pogođeni poplavama.

I ne samo to. Uz pomoć Davidija i jasne opredijeljenosti EU da se pomogne BiH, kao dodatak tim naporima EU u BiH radi na tome da se, osim povratka na stanje prije poplava, otvori još 2.000 novih radnih mjesta na tim područjima da bi život bio bolji. Čak 70 škola i predškolskih ustanova trenutno se obnavlja uz pomoć jasne politike EU.

Sve ono što bi trebale raditi bh. vlasti, koje na računima imaju na stotine miliona KM, po ko zna koju put rješavaju strani diplomati poput Davidija.

Davidi je preuzeo dužnost zamjenika šefa Delegacije EU u BiH 15. marta 2011. godine. Na ovu poziciju došao je nakon što je četiri godine obavljao dužnost šefa Ureda za vezu Evropske komisije na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.