KOLUMNE

Neumorni diplomata

David Barth

S. N.

28.9.2014

Prvi čovjek američke vladine agencije USAID Dejvid Bart (David Barth) iz dana u dan stječe sve veće simpatije bh. javnosti. Prisutan je među građanima BiH, s kojima je u direktnom kontaktu, i neumorno radi sve ono što našim vlastima u proteklih 20 godina nije ni naumpalo.

Nakon februarskih protesta građana na ulicama BiH, kada je bez ustezanja izlazio među demonstrante pružajući im punu podršku u borbi za bolje sutra, zatim svesrdne pomoći koju je Bart sa svojim saradnicima i USAID-om pružio poplavljenima tokom majske katastrofe, ovaj diplomata jasno i glasno je rekao i šta misli o krivičnoj odgovornosti vlasti zbog pogibije rudara u jami Raspotočje kod Zenice.
 
Ni kakofonija korumpiranih bh. političara uvrijeđenih promotivnim spotovima USAID-a pod nazivom „Glasaj ili trpi“ nakon što je Bart napisao potpuno utemeljen i odmjeren blog o njihovom ponašanju nakon poplava, nije ga pokolebala. Ovaj diplomata potpuno je odlučan u traženju borbe protiv korupcije u BiH koja, kako je prekjučer ukazao, samo na javnim nabavkama odnese 700 miliona KM!

Bart i USAID zaslužni su za otvaranje mnogih radnih mjesta u BiH, kao i za finansiranje brojnih infrastrukturnih projekata, usavršavanje bh. kadrova za određene poslove... Dakle, za sve ono što bh. vlastodršci koji sada „vrište“ na Barta nisu ni pomislili uraditi, pa im sada i smeta, jer ukazuje na njihov višegodišnji nerad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.