KOLUMNE

Ispunio san

Safet Zec

M. Ču.

30.9.2014

Najveća umjetnička djela nastala su na području religije, a umjetnici koji su ih stvarali uživali su status povlaštenih i cijenjenih. Sudbina je tako htjela pa se i bh. umjetnik Safet  Zec našao među njima. Upisao se na listu velikih evropskih umjetnika figurativnog slikarstva, gdje su i njegovi ideali - Mikelanđelo Buonaroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni) i Ticijan (Tiziano Vecelli).

Rijetkom marljivošću, talentom  i zanosom ostvario je briljantna i virtuozna likovna djela u svojoj dugogodišnjoj karijeri, a njegov dječački likovni san nedavno je ispunio Vatikan kada ga je među vrhunskim italijanskim umjetnicima odabrao da napravi umjetničko djelo "Skidanje Isusa s križa".

Figurativna kompozicija visine  tri i širine dva metra, s potpisom bh. umjetnika, dobila je posebno mjesto u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, kapeli "Della Passione", a 27. septembra, na 200. godišnjicu isusovačkog reda, predstavio ju je papa Franjo.

Safet Zec je slikar i grafičar, rođen je 1943. godine u Rogatici. Godinama živi na relaciji BiH - Italija. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.