KOLUMNE

Izazov zvani BiH

Jens Stoltenberg

S. N.

2.10.2014

Nekadašnji premijer Norveške Jens Stoltenberg preuzeo je rukovođenje NATO-om.Ovaj prekaljeni političar narednih pet godina bit će generalni sekretar vodećeg vojnog bloka svijeta.

Pred njim su krupni izazovi brige o svjetskom miru. Stari nezavršeni ratovi, novi koji bukte ili se spremaju da zaplamte, reorganiziranje NATO-a i povećavanje izdataka za odbranu...
Negdje pri samom dnu ili još niže je BiH. Pozivnica za aktiviranje Akcionog plana za članstvo čeka već četiri godine. Uvjet je poznat svima - knjiženje 63 objekta na državu BiH, kao i svi izgovori bh. političara što se to ne dešava.

Stoltenberg će sa BiH, međutim, komunicirati i po drugim pitanjima u kojima se naša zemlja ne pokazuje u najgorem svjetlu. Naprotiv! Doprinos pripadnika Oružanih snaga BiH mirovnim misijama NATO-a dobio je najbolje ocjene. Naši su vojnici traženi i hvaljeni i, da je do vojske, BiH bi davno bila ugledna članica ove alijanse.

Tek, Stoltenberg je tu voljan pomoći i odlučan da mandat obilježi uspjesima. Ako mu pođe za rukom da razbije blokadu i našu državu približi NATO-u, tim bolje.

Stoltenberg je rođen 16. marta 1959. godine u Oslu. U dva navrata bio je premijer Norveške. Oženjen je i otac dvoje djece.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.