KOLUMNE

Bosanska pamet

Ličnost dana Aida Hadžialić

E. D. Š.

5.10.2014

Bosanka Aida Hadžialić (27), rodom iz Foče, još jedan je u nizu primjera da se talent, upornost i obrazovanje Bosanaca itekako cijene i prepoznaju u svijetu. Aida je postala najmlađa ministrica u historiji Švedske i u novoj vladi vodit će ministarstvo obrazovanja.

Imala je samo pet godina kada su je roditelji poveli za ruku iz rodne Foče, BiH zahvaćene agresijom, u bijeli svijet. Aida se prisjeća kako su njeni najmiliji jedva uspjeli prikupiti novac za odlazak u ovu zemlju. Po dolasku su ipak dobili priliku za posao, a Aida je pošla u školu.

Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Lundu. U izboru časopisa "Veckans Affarer" 2013. bila je na 10. mjestu od 101 supertalentirane osobe u Švedskoj. Svaka čast ! U politiku je ušla sa 16 godina, nakon ubistva švedske političarke Ane Lind (Anna Lindh).

Rukovodi se poznatom američkom izrekom: "Ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego se pitaj šta ti možeš uraditi za svoju državu." Kaže da se svi Bosanci i Hercegovci trebaju isto zapitati. Većina i jeste, ali država BiH vrlo često ne prepoznaje svoje talente, negira ih, a kada zablistaju u svijetu, tek onda shvati šta je izgubila.  


 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.