KOLUMNE

Bosanski div osvaja Ameriku

Jusuf Nurkić

E. J.

10.10.2014

Za 18 minuta imao je 15 skokova, mnogo bi bilo da je i u ovoj našoj, a kamoli NBA ligi.

Kada se tome doda da su američki i stručnjaci i novinari opsjednuti statistikom, koja je u NBA mjerilo svega, jasno je zašto pojedini tamošnji mediji nakon utakmice s Oklahoma sitijem pišu da „Denver nagetsi moraju biti ushićeni onime što pokazuje bosanskohercegovački centar Jusuf Nurkić".

U dvije utakmice predsezone Jusuf se nije šuterski istakao (ukupno 6 poena), ali je blistao u odbrani i skoku (u dva meča, protiv Lejkersa i Oklahome, nanizao ih čak 24 za samo 38 minuta igre), bez problema pariravši NBA rivalima.

A Jusuf se tek privikava na najjaču svjetsku košarkašku ligu, pa samo možemo zamisliti šta će biti kada ovaj 213 centimetara visoki i 130 kilograma teški gorostas uđe u formu.

Nurkić je rođen 23. avgusta 1994. godine u Živinicama. Karijeru je počeo u Sloveniji (Laško), potom je nosio dres zagrebačke Cedevite, čiji je bio lider u Jadranskoj ligi. Kao 16. izbor ovogodišnjeg drafta zakoračio je u NBA. Reprezentativac je naše države, čiju je juniorsku i U-20 selekciju uveo u najviši rang evropske košarke, diviziju A.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.