KOLUMNE

Profesionalizam na nivou

Stjepan Mikić

M. K.

16.10.2014

U zemlji kakva je BiH, odnosno u izuzetno teškoj aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji, ne bi smjela ostati neprimijećena nijedna njena državna institucija koja svoj posao radi po slovu zakona. Nažalost, nema ih mnogo, ali jedna od njih jeste Centralna izborna komisija (CIK) BiH, s predsjednikom Stjepanom Mikićem na čelu.

Bez obzira na to koliko je ko zadovoljan ili nezadovoljan rezultatima ovogodišnjih općih izbora, treba biti pošten i priznati da je menadžment CIK-a proveo dosadašnji izborni proces vrlo profesionalno.

Veoma su važne ocjene najviših međunarodnih institucija, koje su to potvrdile, od Ketrin Ešton (Catherine Ashton), visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, do OSCE-a, OHR-a, Američke ambasade u BiH. Svi oni istakli su miran tok, korektnost, demokratsko i sigurno okruženje u kojem su izbori provedeni, što je izuzetno priznanje da CIK kao državna institucija uživa veliko međunarodno povjerenje.

Zasluge za to ima i prvi među jednakima u CIKBiH, Stjepan Mikić, koji je za člana izborne administracije BiH prvi put izabran 2005., a u drugom mandatu 2012. godine. Zanimljivo je da Mikić ima i dugogodišnje parlamentarno iskustvo, a bio je čak i poslanik u Skupštini bivše SRBiH, nakon prvih višestranačkih izbora održanih 1990. godine u našoj zemlji. Rođen je u Orašju, oženjen je i otac dvoje odrasle djece, a ima i unučad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.