KOLUMNE

'Zmajevi' čekaju velikog Vahu

Ličnost dana Vahid Halilhodžić

Autor:A. Dr.

21.11.2014

Otkako je nezavisna država Bosna i Hercegovina, znači nepune 23 godine, fudbalska javnost nikada nije bila u toj mjeri jedinstvena kao ovih dana kada zdušno priziva dolazak Vahida Halilhodžića na mjesto selektora "Zmajeva".

Navijači, novinari, ali i dobar dio Vahinih kolega, barem onih koji su operirani od zavisti, daju glas za stratega svjetskog ranga.  

Razloga je mnogo. Stručan je, neupitnog autoriteta, trenutno najcjenjeniji trener s prostora bivše Jugoslavije, spreman da uđe u klinč bilo da se radi o čelnicima Pari Sen Žermena ili Dinamovog gazde Zdravka Mamića, dokazan u vođenju nacionalnih reprezentacija, s Alžirom na proteklom Mundijalu igrao osminu finala i skoro 120 minuta svjetske prvake Nijemce držao u šahu...

Da, Vaha je skup, njegova cijena je milion i po eura, možda i više, i to NSBiH, najvjerovatnije, nije u stanju platiti. Ali, izazov zvan selektor fudbalske reprezentacije svoje domovine, uz činjenicu da je finansijski potpuno neovisan, mogao bi ga natjerati da kaže da.

Halilhodžić pregovara pod ručnom jer dobiva ponude teške nekoliko miliona, ali i svjestan je da je naš fudbal, pa tako i Savez, još pod utjecajem politike i nacionalnog ključa. Uprkos tome, Bosanci i Hercegovci žele da Halilhodžić predvodi državni tim, ili kako pjesma kaže: Kako si, Vaha, imaš li daha, još jedna tekma na tebe čeka. Utakmica u kojoj vodi “Zmajeve”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.