KOLUMNE

Oštre riječi blagog Pape

Papa Franjo

G. M.

24.12.2014

Papa Franjo nastavio je oduševljavati ljude širom svijeta svojim ponašanjem i porukama, pa i kritike koje je uputio na račun svećenstva idu u tom smjeru. Njegovo upozorenje "crkvenoj birokratiji", u veoma oštro intoniranom govoru, naišlo je na simpatije i odobravanje ljudi svih vjera širom svijeta. 

Papa je, između ostalog, osudio površnost, rivalstvo, karijerizam, ogovaranje, neslogu i klevete među pripadnicima vatikanske birokratije. Kao i uvijek do sada, Franjo je zatražio vraćanje istinskim ljudskim vrijednostima koje su univerzalne i ne poznaju granice kontinenata, rasa, nacija ili religija. Mnogi bi se u tim Papinim porukama mogli pronaći. 

Oštre, ali vrlo precizne riječi ukora upućene i njegovim najbližim saradnicima, odjeknule su u svjetskoj javnosti, posebno jer dolaze od čovjeka koji važi za skromnog i bliskog običnim ljudima. 

Papa Franjo rođen je kao Horhe Mario Bergoljo (Jorge Bergoglio) u Argentini, tačnije u Buenos Airesu, 17. decembra 1936. Postao je poglavar Katoličke crkve 13. februara prošle godine. On je prvi papa iz Južne Amerike. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.