KOLUMNE

Veliko iznenađenje

Ivan Vilibor Sinčić

Autor:A. L.

30.12.2014

Ivan Vilibor Sinčić, iako trećeplasirani u prvom krugu izbora u Hrvatskoj, najveće je iznenađenje. Ovaj 25-godišnji inžinjer elektrotehnike iz Karlovca osvojio je više od 16 posto glasova na izborima, čime je prevazišao sva očekivanja. Potpuni politički anonimus, Sinčić je tokom kampanje više provocirao javnost svojim stavovima, predstavljajući se kao alternativa objema glavnim političkim blokovima, čiji su kandidati ipak prošli u drugi krug.

No, Sinčićev fenomen vjerovatno će biti predmet ozbiljnih analiza i istraživanja, ali njegov iznenađujući uspjeh sasvim sigurno je poruka vlastima da su ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i u regionu, željni promjena i novih lica. Sinčićeva afirmacija kao političara poruka je da novi projekti mogu uspjeti, uprkos tome što etablirane politike i dalje drže glavne konce igre.

Ivan Vilibor Sinčić rođen je 28. avgusta 1990. godine u Karlovcu. Dopredsjednik je Udruženja za zaštitu i pomoć žrtvama deložacija "Stop deložacijama", a povezan je i s Udruženjem "Živi zid", zbog čega je kao njihov aktivista hapšen u nekoliko navrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.