KOLUMNE

Rame uz rame s kraljicom

Lord Pedi Ešdaun

M. Aš.

3.1.2015

Bivši visoki predstavnik u BiH i veliki prijatelj naše zemlje lord Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) ponovo se našao u centru pažnje, ovaj put kao dobitnik Ordena časti koji mu je dodijeljen u Velikoj Britaniji.

Riječ je o priznanju za bivšeg vođu liberalnih demokrata, koje se dodjeljuje za rad od nacionalnog značaja, a lista nosilaca ovog velikog ordena ograničena je na samo 65 osoba pored kraljice.

Ešdaun je kao bivši kraljevski marinac, kako se navodi u obrazloženju nagrade, odigrao ključnu ulogu iza kulisa u osiguravanju i održavanju podrške svoje stranke za koaliciju s konzervativcima te jačanje vođe stranke Nika Klega (Nick Clegg).

Lord Pedi Ešdaun najstariji je od sedmero djece, rođen je 27. februara 1941. godine u Nju Delhiju. Poznat je kao britanski političar koji je između 1988. i 1999. bio predsjednik Liberalno-demokratske stranke. Nakon što je napustio britansku politiku, Ešdaun, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u našoj zemlji, postao je visoki predstavnik u BiH 27. maja 2002. Tu funkciju obavljao je do 2006. Oženjen je, ima dvoje djece i dvoje unučadi.

Nadaren je jezikoslovac, tečno govori nekoliko svjetskih jezika, a interesantno je da govori mandarinski i kineski jezik.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.