KOLUMNE

Misija za BiH

Morin Elizabet Kormak

B. T.

15.1.2015

Konsultacije koje je s predstavnicima NATO-a i Evropske unije obavila u Briselu i prije nego što je preuzela dužnost nove američke ambasadorice u BiH, na najbolji način u praksi potvrđuju izjave Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack) da želi što prije zasukati rukave i početi raditi.

Već pri prvom koraku na bh. tlu, Kormak je "kupila" Bosance i Hercegovce poručivši im da se raduje susretu s njima te da će joj to biti jedan od prioriteta.

Nedvosmisleno je poručila i da nema vremena za gubljenje i da je odlučna ustrajati u svojoj misiji: podržati BiH u integracijama u EU. S druge strane, potcrtala je i prijateljske veze BiH i države koja ju je poslala na novi diplomatski zadatak.

Prije dolaska u BiH, bila je na izuzetno važnoj i zahtjevnoj poziciji izvršnog pomoćnika u Uredu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za globalnu koaliciju protiv Islamske države. U Stejt departmentu bila je angažirana i na mjestu direktora Ureda za zapadnu Evropu. U biografiji su joj upisane i diplomatske službe u Južnoj Koreji, Francuskoj i Poljskoj. U Sarajevo je doputovala sa suprugom i kćerkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.