KOLUMNE

Čuvar džemata

Muhamed Velić

A. Nu.

27.1.2015

Čuvajući jedinstvo džemata, mladi sarajevski imam Muhamed ef. Velić prisebno je i hrabro reagirao na provokacije ekstremista protekle sedmice. I ne samo to, ef. Velić je javno, bez imalo straha progovorio o incidentu u osjetljivom trenutku kada bi se mnogi pokolebali.

Incident je izazvao zaprepaštenje i ogorčenje među vjernicima ne samo njegovog džemata nego u cijeloj BiH. Ef. Velić je odgovorno reagirao, prijavio događaj policiji i upozorio javnost. Svi oni koji su, nažalost, u proteklom periodu naivno ili sračunato zataškavali slične događaje, u ef. Veliću dobili su primjer kako se odnositi prema ovakvoj provokaciji, ali i eventualnim posljedicama.

Njegov istup je alarm onima na mnogo odgovornijim pozicijama da među građanima ima onih koji razumiju s kakvom se pojavom džemat bosanskih muslimana suočava. Ovaj sarajevski imam aktivan je publicista i ranije je upozoravao na opasnost od ekstremizma, pretjerivanja i zablude u svojim kolumnama, govorima i na društvenim mrežama.

Muhamed Velić rođen je 10. januara 1975. godine u Jajcu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.