KOLUMNE

Signali optimizma

Kristofer Marfi

A. T.

31.1.2015

Konstruktivnim izjavama koje je dao u Vašingtonu, o potencijalnim investicijama i energetskim projektima na području zapadnog Balkana, mladi američki senator Kristofer Marfi (Christopher Murphy) skrenuo je pažnju javnosti BiH i regiona.

Marfi se u svom izlaganju, na panelu Maršalovog fonda, posebno dotakao pitanja korupcije, kao glavnog kamena spoticanja kada su u pitanju američke investicije, ali je izrazio optimizam i naglasio da će investitori iz SAD rado doći u naše krajeve i ulagati u različite projekte ako se poboljša učinkovitost pravosuđa.  

Pitanja inicijative EU za olakšavanje kriterija pristupa BiH u Uniju ocijenio je neodlučnim i insistirao na aktivnom učešću SAD u ovom procesu. Govorio je i o podršci u suzbijanju pojave stranih boraca na Balkanu, što je, također, pozdravljeno u BiH. Ovom je prilikom iznio i stav da se SAD zalažu za energetsku nezavisnost zemalja zapadnog Balkana, a s ruskim otkazivanjem gradnje plinovoda "Južni tok" otvorena su vrata američke pomoći u projektima obnovljive energije, istraživanja i eksploatacije nafte.

Kristofer Marfi rođen je 3. avgusta 1973. godine. Senator je države Konektikat i član Demokratske partije SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.