KOLUMNE

Zaštitnik novinara

Ličnost dana Borka Rudić

Autor:M. Aš.

4.2.2015

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja „BH novinari“, upozorila je prije nekoliko dana zvanične institucije u RS da se ne smije dozvoliti usvajanje izmjena Zakona o javnom redu i miru kojima se definicija javnog mjesta proširuje na internet.

Na taj način uvele bi se sankcije na ponašanje na internetu, što je neprihvatljivo, potcrtala je Rudić te istakla da će u tom slučaju pozvati sve novinare na bojkot RS. No, glas Borke Rudić u posljednje vrijeme itekako se čuje u bh. javnosti. Među prvima je reagirala na gušenje medijskih sloboda u našoj zemlji, što je u posljednje vrijeme postalo skoro pa svakodnevica.

Osim stalnih upozorenja da se krše prava novinara, Rudić se zalaže za zaštitu novinara, njihovih porodica, najviše ukazujući na težak položaj u društvu, ali i sve teže obavljanje zadataka.

Borka Rudić je novinar i profesor filozofije i sociologije. Rođena je 25. avgusta 1959. godine u Mrkonjić-Gradu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je 1983. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, gdje je stekla i zvanje profesora.

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.