KOLUMNE

Svjetsko prvenstvo u znaku Austrijanke

Ana Feninger

Z. Š.

5.2.2015

Otvaranje Svjetskog prvenstva u skijanju proteklo je u znaku Ane Feninger (Anna Fenninger) koja je osvojila zlatnu medalju u superveleslalomu u Biver Kriku (SAD).

Austrijska skijašica bila je samo tri stotinke ispred braniteljice naslova Tine Maze, a ovo je bila četvrta medalja za Feninger na svjetskim prvenstvima.

Aktuelna olimpijska prvakinja u superveleslalomu rođena je 18. juna 1989. godine u Haleinu, koji se nalazi blizu sela Adnet u kojem živi njena porodica.

Anin prvi veliki uspjeh bio je osvajanje titule svjetske prvakinje u superkombinaciji 2011. godine, iako prije toga nije pobijedila niti u jednoj utrci.

Prošle godine je blistala, u Sočiju je osvojila svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju, a na kraju sezone bila je najbolja u ukupnom poretku i u veleslalomu.

Feninger podržava neprofitnu organizaciju CCF koja ima misiju da pomaže u zaštiti geparda, vrste divljih životinja kojoj prijeti izumiranje. Od 2013. godine je i partner austrijske organizacije "Build an Ark" koja se bavi sličnom problematikom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.