KOLUMNE

Čuvar tradicije

Sonja Elazar

H. L.

12.2.2015

Bosanka Sonja Elazar, potomak španskih Sefarda, posljednje tri decenije provela je prikupljajući fotografije, priče i slušala o običajima svojih predaka. Sav trud je uložila da bi novim generacijama ostavila vrijedno djelo, monografiju „Iz albuma bosanskih Sefarda“.

U svom djelu Sonja ne govori samo o Elazarima niti o Sefardima. Cijenjena autorica je napravila presjek jednog davnog, već zaboravljenog doba. U bogatom izdanju mnogi će naći priče o svojim porodicama pa tako i potomci porodice Pinto, Papo, Alkalaj, Kabiljo, Finci, Altarac, Danon, Ruso, Abinun, Baruh, Atijas, Pesah, Hajon, Samokovlija, Kaveson, Levi, Montiljo...

Od velike imovine njene bogate porodice ostala joj je samo gomila fotografija. Sonja ih je iskoristila na najbolji način, nije ih ostavila sakrivene u starim kutijama, već ih je oživila kroz crtice iz života ljudi koji su na tim fotografijama.

Ekonomistica po profesiji, Sonja Elazar svojom monografijom ostavila je neizbrisiv pečat u kulturi i sjećanju na Sefarde u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.