KOLUMNE

Neletov fajront

Nenad Janković

A. Be.

16.2.2015

Nenad Janković, poznatiji kao doktor Nele Karajlić, preksinoć je na Jahorini promovirao svoju knjigu “Fajront u Sarajevu“.

Mnogi su se pitali zašto promocija knjige rođenog Sarajlije, upamćenog po ulozi u kultnom serijalu "Top lista nadrealista", a u kojoj govori o rodnom gradu koji je napustio 1992. i nikada se više nije vratio, nije organizirana u gradu, već u brdsko-planinskom ambijentu.

Na to je odgovorio sam Karajlić, vulgarno u svom stilu, otkrivajući da se, zapravo, pribojava povratka u grad iz kojeg je otišao i koji je svih ovih godina uglavnom vrijeđao nacionalističkim ispadima. No, činjenica da je njegova promocija u jahorinskom hotelu protekla bez incidenata i mahom neopaženo, potvrdila je da su takve bojazni neopravdane. I veći su srpski nacionalisti hodali Sarajevom pa im dlaka s glave nije pala.

No, s Neletom, koji je, bez sumnje, ostao u sjećanju jedne generacije mladih u BiH, stvari su drukčije. Grižnja savjesti zbog odbacivanja grada i države u kojoj je stekao slavu Karajliću je, očito, donijela nemir.

Ni pokušaj da se nametne kao komičar i pisac u susjednoj Srbiji nije donio rezultat, pa je nekada supersimpatični predratni nadrealista i frontmen "Zabranjenog pušenja" postao pomalo patetični i demode, nacionalistički „nabrijani“ publicista iz sela Koraćica u općini Mladenovac u Srbiji, gdje danas živi.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.