KOLUMNE

Ispunjeni san

LIČNOST DANA Safet Zec

Autor:M. Ču.

18.2.2015

Nakon što je ostvario likovni san i upisao se u evropsku četu figurativnog slikarstva, gdje su nastala najveća djela u oblasti umjetnosti i gdje su njegovi ideali Mikelanđelo (Michelangelo Buanarotti) i Ticijan (Tiziano Vecelli), našem velikom slikaru i grafičaru Safetu Zecu ispunila se još jedna želja, i to možda najveća koju je imao.

Krajem septembra prošle godine njegova figurativna kompozicija "Skidanje Isusa s križa" dobila je posebno mjesto u velikoj centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, čemu je prisustvovao i papa Franjo, a sada je dobio najviše glasova Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade za ovo najveće priznanje Grada Sarajeva u 2015. godini. Nagrada će mu biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva koja će biti održana 6. aprila.

Safet Zec svojim radom dao je značajan doprinos domovini, koja je uvijek bila prisutna na njegovim djelima, a nazivaju ga slikarom poetične i traumatične BiH. Posebno se ističe ciklus "Srebrenica", gdje je umjetnik potresno, do granica nepodnošljive boli, naslikao dramu onih koji su fizički preživjeli pokolj i masovne likvidacije, čije su duše uništene i sistematski ugušene. Zec je rođen u Rogatici 1943. godine. Živi na relaciji BiH - Italija.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.