KOLUMNE

Čuvar Bosne srebrene

Fra Željko Brkić

A. Dž.

21.2.2015

Svećenik Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Željko Brkić, uz kolege iz Samostana Kraljeva Sutjeska, primjer je autentičnih bosanskih franjevaca, čuvara Bosne srebrene, a s njom i Bosne i Hercegovine.

U turbulentnom periodu kraja 20. i početka 21. stoljeća franjevci su u srednjoj Bosni bili i ostali uz svoj narod, katolike, Hrvate. Posebno se ističu oni na području Kraljeve Sutjeske, gdje ih je većina ostala u svojim domovima.  

Brkić je, kao ekonom samostana i župni vikar, s kolegama fra Zoranom Jakovićem, gvardijanom i župnikom, fra Stjepanom Duvnjakom, kustosom muzeja i knjižnice, te penzionisanim fratrom Bernardinom Matićem, istinski čuvar povijesti i osobenosti zajedničkog života u Bosni.

Da su franjevci mnogo više od vjerskih službenika, pokazao je slučaj dvoje nemoćnih staraca Nikole Crepulje i Marice Krstić, koje je brutalni pljačkaš teško povrijedio u aprilu prošle godine. Do posljednjeg dana njihovog života franjevci su se brinuli o njima. A posebnu priču zaslužuje pozitivan odnos i suživot franjevaca s nekatoličkim stanovništvom.  

Kada su operativne informacije ukazale da njihovom samostanu prijeti pljačka, fra Željko Brkić i kolege nisu širili lažne informacije, već su, naprotiv, smirivali strasti, ukazujući na dugotrajnost postojanja onoga što oni predstavljaju, štite, znače.

Fra Željko Brkić rođen je 1. januara 1975. godine u Kaknju, gdje se i školovao. Ranije je  obavljao dužnosti kapelana, vikara i vjerskog službenika u Livnu, Vijaci kod Vareša i Varešu, a u svojoj Kraljevoj Sutjesci je od avgusta 2012.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.