KOLUMNE

Agilni lobista

Karl Erjavec

S. D.

22.2.2015

Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, ovih dana, kada se u BiH očekuje brzi početak realizacije Zajedničke izjave o reformama, etablirao se kao jedan od najvećih lobista za Bosnu i Hercegovinu. U pismu svojim kolegama diplomatima u Evropi Erjavec je pozvao evropske zvaničnike da podrže BiH na njenom evropskom putu.

Slovenski šef diplomatije u centar pažnje javnosti nedavno je dospio i kao ključna ličnost koja se založila za pomoć 14-godišnjoj djevojčici Fajsi Osmani Abdi iz Somalije kojoj je u njenoj domovini ubijena cijela porodica osim sestre, koja s mužem živi u Sloveniji.

Fajsa je dvije godine živjela u Etiopiji čekajući odobrenje da može živjeti kod sestre. Ovih dana to se konačno i desilo, a Slovenija će, na prijedlog Erjaveca, zbog Fajse mijenjati zakon koji pod porodicom ne podrazumijeva braću i sestre, što će joj omogućiti trajnu dozvolu boravka u toj zemlji.

Ako ministar vanjskih poslova Slovenije pokaže agilnost poput one pri lobiranju za deblokadu bh. evropskog puta i pomoći djevojčici Fajsi i pri rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Slovenije, poput stare devizne štednje, dvojnog državljanstva bh. građana u Sloveniji i sve većih problema bh. uposlenika koje su prevarile slovenske firme u našoj zemlji, hiljade obespravljenih mogle bi odahnuti.

Karl Erjavec rođen je 1960. godine u Belgiji, a od 1972. živi u Sloveniji. U slovenskoj vladi bio je i ministar odbrane te ministar okoliša i prostornog uređenja. Na sadašnjoj funkciji je od 2012. godine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.