KOLUMNE

Progovorio o kriminalu

Srđan Blagovčanin

A. L.

5.3.2015

Otkako je organizacija „Transparency International BiH“ (TIBiH) prisutna u našoj zemlji, njen dugogodišnji direktor Srđan Blagovčanin, ekspert u oblasti vladavine prava, hrabro ukazuje i iznosi činjenice u borbi protiv korupcije, koja se poput hronične bolesti uvukla u sve pore društva i uništava BiH. Blagovčanin se ne libi da uperi prstom u pojedince, ali i brojne sumnjive firme koji se nezakonito bogate i isisavaju državni novac.

Ovaj put Blagovčanin je odlučno pozvao Evropsku uniju da izvrši pritisak na bh. institucije da detaljno ispitaju ko stoji iza firme "Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd", koja je registrirana na Kajmanskim otocima, a iza koje stoji kontroverzni saudijski investitor Sulejman el-Šidi, čiji je politički pokrovitelj Bakir Izetbegović.

Ustvari, Blagovčanin je zatražio da se ispita ko stoji iza El-Šidija, s obzirom na to da je poznato da se putem offshore firme na Kajmanskim otocima u Sarajevu kupuju atraktivne lokacije novcem čije je stvarno porijeklo još nepoznato.

Blagovčanin je dugogodišnji direktor TIBiH. Trenutno živi u SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.