KOLUMNE

Novi "samuraj"

Ličnost dana Vahid Halilhodžić

Autor:A. Č.

14.3.2015

Može ga se smatrati prepotentnim, ovakvim ili onakvim, ali da je fudbalska neznalica, to nikako. Makar tokom prethodnog angažmana u Trabzonsporu i nije napravio rezultat vrijedan spomena, Halilhodžić je definitivno najveći bh. trenerski brend, čovjek kojeg itekako u svijetu cijene i vole.

Potvrda toga je potpisivanje ugovora s Japanskom fudbalskom federacijom, čime je postao najplaćeniji selektor reprezentacije ove zemlje svih vremena. Novi "samuraj" krenut će tako stopama legendarnog Ivice Osima, koji je prokrčio put stručnjacima s ovih prostora na azijsko tržište, te će pokušati razgaliti srca Japanaca, inače vrijednih i radišnih ljudi, kao što je i Vaha sam.

Mostarac je nakon velike igračke karijere, u kojoj je doživio mnoge nepravde, u trenerskoj vodio mnoštvo timova, među kojima su Lil, PSG, Dinamo, Trabzonspor, no češće je svoj kvalitet i neupitni autoritet znao demonstrirati vodeći nacionalne selekcije (Obala Slonovače, Alžir).

Prošle je godine, nakon otkaza Safetu Sušiću, bio kandidat za preuzimanje fudbalske reprezentacije BiH, no na tu ćemo sreću morati još pričekati, kada postanemo "odlikaši". Halilhodžić je rođen 15. oktobra 1952. godine.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.