KOLUMNE

Briga za čovjeka

Vinko Puljić

M. Aš.

7.4.2015

Oholost, nasilje i nepravda moraju biti prevladani. To je samo jedna od mnogobrojnih poruka koje je nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić uputio prekjučer na uskršnjoj misi u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Kardinal je u svom govoru oštro kritizirao „bezbožni komunizam“, ali i „bezdušni kapitalizam“ te pozvao sve građane BiH, bez obzira na to iz koje vjere dolazili, da se promijene da bi se vratilo čovjekovo dostojanstvo. Njegove riječi okarakterizirane su među svim građanima BiH kao ohrabrenje, ali i poziv bh. vlastima na otrežnjenje te konačnu brigu za običnim čovjekom.

- Da bi čovjek bio čovjek i da bi mu se vratila istinska radost, mora se promijeniti - rekao je Puljić u svom govoru, kazavši, između ostalog, da su ljudi svojim nehumanim i sebičnim postupcima poremetili Božiji dar.

Vinko Puljić rođen je 8. septembra 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. decembra 1990., a 6. januara 1991. godine Ivan Pavao II posvetio ga je u Rimu. Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda primio je više priznanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.