Među elitom Holivuda

Luna Zimić-Mijović

M. Ču.
14.04.2015 07:07

Luna Zimić-Mijović (23) prvo glumačko iskustvo stekla je još kao trinaestogodišnja djevojčica u višestruko nagrađivanom ostvarenju "Grbavica" rediteljke Jasmile Žbanić. Nakon toga, zahvaljujući besprijekornom talentu, angažmani za nju stizali su sa svih strana. 

Iza sebe ima više od 12 snimljenih filmova, a među njima je i "Venuto al mondo" italijanskog reditelja Serđa Kastelita (Sergio Castellitto), u kojem je glumila zajedno s holivudskom divom Penelopom Kruz (Cruz). Nakon toga uslijedila je saradnja s još jednim Italijanom, oskarovcem Paolom Sorentinom (Paolo Sorrentino) na filmu "Youth“ koji je okupio holivudsku elitu, kao što su Majkl Kejn (Michael Caine) i Harvi Kajtel (Harvey Keitel). 

Luna Zimić-Mijović rođena je u Sarajevu 1991. godine. "Dreamland", film u kojem glumi glavnu ulogu, bio je nominiran za švicarskog kandidata za Evropsku filmsku nagradu. Studirala je režiju na Sarajevskoj filmskoj akademiji, a još je student komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Njen otac Vlastimir poznati je novinar i urednik.

NA VRH