Lijepo lice islama

Ličnost dana Hafiz Salih ef. Halilović

E. T.
02.05.2015 22:15

Hafiz Salih ef. Halilović na hutbi za vrijeme džuma-namaza u Begovoj džamiji u Sarajevu hrabro je progovorio o terorističkom napadu u Zvorniku, kada je ubijen policajac, a dvojica ranjena, dok je napadač Nerdin Ibrić, također, ubijen! Mladi hafiz osudio je ovo zlodjelo, a vjernicima muslimanima skrenuo pažnju da se “ponovo u ime islama čine strašne stvari".

Hafiz ef. Halilović je, obraćajući se vjernicima sa svetog mjesta, istakao da postoje svjedočenja onih koji su se zadesili u Policijskoj stanici da je napadač prilikom krvavog pohoda uzvikivao "Allahu ekber", što, kako je kazao, daje posebnu težinu učinjenom zločinu.

Ne, to nije islam! Islam je ono što poručuje ef. Halilović, koji je svojom hutbom odaslao kristalno jasnu poruku - islamski ummet je ummet misije, a glavna misija islama jeste pozivanje na istinu, naređivanje na dobro i odvraćanje od zla. Na taj način hafiz je ukazao na lijepo lice islama.

Drugi imam u Gazi Husrev-begovoj džamiji ef. Halilović potcrtao je i to da Allah, dž. š., izričito naređuje pravednost, dobročinstvo, a da musliman ne može biti onaj ko je nasilnik, jer nasilje nad drugima spada u kategoriju nereda na zemlji.

Hafiz Salih ef. Halilović rođen je u Sarajevu 10. avgusta 1981. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom Sarajevu 1996., a Gazi Husrev-begovu medresu u školskoj 2000. Iste godine odlazi u Kairo, gdje se upisuje na Univerzitet “Al-Azhar”, fakultet Usulu-d-din, odsjek za tefsir, na kojem je diplomirao 2005. godine.

 

NA VRH