KOLUMNE

Korak do Marćana

Ličnost dana Flojd Mejveder

A. M.

4.5.2015

Gotovo je! Dugo smo čekali i najzad dobili ime prvaka. To je, jednoglasnom odlukom sudija, Flojd Mejveder (Floyd Mayweather)! Američki bokser objedinio je titule na planetarnom spektaklu koji je priređen u noći sa subote na nedjelju u Las Vegasu.

Mejveder je odlukom sudija pobijedio Filipinca Manija Pakjaa (Manny Pacquiao) i titulama najboljeg na svijetu u velter kategoriji, koje je već imao u verzijama WBC i WBA, dodao šampionski pojas u verziji WBO.

U najskupljem meču u historiji boksa sudije su u čuvenoj MGM areni bodovale 118-110, 116-112 i 116-112 u korist Mejvedera, koji je dvoranu napustio bogatiji za 180 miliona dolara.

Tridesetosmogodišnji Amerikanac neporažen je u 48 profesionalnih boks mečeva, a do kraja karijere ostao mu je još jedan. U slučaju pobjede u tom meču Mejveder bi se izjednačio s čuvenim Rokijem Marćanom (Rocky Marciano). Obojica bi imala skor od 49 pobjeda bez poraza.

Mejveder je rođen 24. februara 1977. godine u Grand Rapidsu. Tokom impresivne bokserske karijere zaradio je više od 600 miliona dolara.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.