KOLUMNE

Novi-stari premijer

Dejvid Kameron

K. Ke.

11.5.2015

Iako su ankete javnog mnijenja predviđale mrtvu trku između konzervativaca i laburista na proteklim izborima u Velikoj  Britaniji, građani Otoka dali su apsolutno povjerenje stranci Dejvida Kamerona (David Cameron). Svojim čvrstim kursom za političku, ekonomsku i monetarnu neovisnost kojim je plovio u dosadašnjem mandatu, Kameron je ubijedio Engleze da je upravo on pravi izbor, a to mu je donijelo neočekivanu apsolutnu većinu u britanskom Domu komuna i novi mandat premijera.

Nakon pobjede Kameron je najavio veće ovlasti Škotskoj, "obračun s Evropskom unijom", što konzervativnim i nacionalno ponosnim građanima otočkog kraljevstva svakako prija.

No, nisu svi oduševljeni ovakvim rezultatima izbora, pogotovo ne ljevičari i socijaldemokrati. Tako je engleski magazin „Miror“ nakon izbora izbacio crnu naslovnicu na kojoj je pisalo „Još pet prokletih godina“, aludirajući na novi mandat Kamerona.

Dejvid Kameron rođen je 9. oktobra 1966. godine u Londonu. Na Univerzitetu u Oksfordu studirao je filozofiju, politiku i ekonomiju, nakon čega se priključuje Konzervativnoj stranci. Premijer je Ujedinjenog Kraljevstva od 2010.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.