KOLUMNE

Rođeni lider

Ličnost dana Lebron Džejms

H. P.

12.5.2015

Nakon što je napustio Majami i vratio se u "matični" Klivlend, mnogi su konstatirali da će Lebronu Džejmsu (James) trebati najmanje jedna sezona da se prilagodi novim saigračima i treneru kako bi mogao ponovo jurišati na titulu NBA prvaka.

Skeptici su došli na svoje nakon što su Čikago bulsi poveli 2:1 u polufinalnoj seriji Istoka i na vlastitom parketu došli u priliku da dovuku Klivlend na rub eliminacije. No, Džejms je imao druge planove. Osim što je postigao 25 poena u utakmici na gostovanju u kojoj je njegov tim spašavao kožu, vjerovatno najbolji aktivni svjetski košarkaš sa zvukom sirene, iz veoma teške pozicije, postigao je pobjedonosni koš za konačnih 86:84.

Džejms je tako još jednom pokazao da je rođeni lider, spreman preuzeti odgovornost kada je njegovom timu najteže. Hoće li to biti dovoljno za plasman u finale NBA plej-ofa? Teško je reći. Sigurno je, tek, da će svi koji stanu Kavalirsima na tom putu, ako ništa drugo, imati velikih problema da zaustave Kralja Džejmsa.

Lebron Džejms rođen je 30. decembra 1984. u Akronu. U NBA ligi je od 2003. godine, kada ga je Klivlend izabrao kao prvog "picka" na draftu. Dva puta bio je NBA prvak, ali s Majami hitom.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.