Čuvar sjećanja

Ličnost dana

S. D.
17.05.2015 08:01

Institut za istraživanje genocida Kanada, s Emirom Ramićem na čelu, dobio je još jednu bitku u borbi za očuvanje sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, ali i promociju najviših ljudskih vrijednosti. Upravo Ramićevo zalaganje doprinijelo je tome da je parlament Kanade prije nekoliko dana jednoglasno usvojio i drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, nakon što je prva rezolucija u toj zemlji usvojena 2010. godine.

Usvajanje druge rezolucije u godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, kako je istakao Ramić, velika je pobjeda Bošnjaka i njihovih organizacija u Kanadi. Prvenstveno zbog toga jer je bilo velikih otpora i destrukcija kako pojedinih kanadskih političara tako i veoma jakog lobija negatora genocida.

Ramićev doprinos utoliko je veći jer je godinama na čelu instituta koji je izrastao u respektabilnu instituciju u oblasti istraživanja genocida. Posebno je važno što su činjenice koje prezentira Ramić bazirane na naučnoistraživačkom radu, a čije prezentiranje ima ulogu stalno opominjati javnost na razmjere genocida kako se zlo nikome nikada ne bi ponovilo.

Emir Ramić rođen je 1959. godine u Prijedoru. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Živi u Kanadi.

 

NA VRH