KOLUMNE

Čuvar tradicije

Husein ef. Kavazović

B. T.

21.5.2015

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, govoreći na Skupštini Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upozorio je na izazove novih tumačenja islama na ovim prostorima i značaj očuvanja identiteta i tradicije bosanskih muslimana.

Kazavši da u našem narodu i našoj zajednici ne postoje druge snage koje bi mogle preuzeti teret očuvanja duhovnog integriteta i identiteta našeg naroda na ovim prostorima, reis Kavazović istakao je da slijedi možda presudan i najvažniji period za očuvanje našeg mezheba i maturidijskog akaida. 

Govoreći o ekstremističkim djelovanjima, koja imaju neku drugu interpretaciju islama na ovim prostorima, reis je najavio da u narednim godinama predstoji odlučnija intelektualna bitka na ovom planu. 

S obzirom na to da se ovakva poruka prvi put čula iz usta duhovnog lidera Bošnjaka, nesumnjivo je da može biti od presudne važnosti, kako za pripadnike ovog naroda tako i BiH. Naime, najava dolazi dok se Balkanom širi bure baruta te odlučna nakana da se najprije počisti ispred svojih vrata ne ostavlja mnogo prostora onima koji Bošnjake žele predstaviti onakvima kakvi nikada nisu bili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.