KOLUMNE

Odvažni sudija

Husein Delalić

B. C.

2.6.2015

Sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Husein Delalić protekle sedmice pokazao je pravu odvažnost donoseći dvije odluke koje definitivno vraćaju povjerenje javnosti u pravosudne institucije.

Kao predsjedavajući tročlanog vijeća sudija Delalić je Senadu Čajiću izrekao 21 godinu zatvora za monstruozno ubistvo starice Milice Lalić. Optuženi, koji je zbog 100 KM, koliko je pronašao u njenoj kući, 77- godišnjakinju brutalno pretukao i onesviještenu je ostavio da umre u kadi punoj vode, a potom s ljubavnicom hladnokrvno otišao na ljetovanje, nije ni zaslužio manju kaznu. 

U sedmici kada su Delalićeve kolege iz Kantonalnog suda, na zaprepaštenje javnosti, ukinule pritvor i pustile na slobodu optuženoga za ubistvo Vedada Bajrice, sudija Delalić imao je dovoljno snage i odvažnosti da odredi jednomjesečni pritvor za osumnjičene u slučaju “Bosnalijek”. 

Bivši direktor “Bosnalijeka“ Edin Arslanagić i njegov sin Amar, koji su zajedno s ostalima osumnjičeni za višemilionsku zloupotrebu, prema mnogima su, u svjetlu najnovijih odluka Kantonalnog suda, trebali biti na slobodi. Jer, postavlja se pitanje zašto određivati njima pritvor, kada se sumnjiče za krivično djelo za koje je predviđena mnogo manja kazna od dugotrajnog zatvora predviđenog za krivično djelo ubistva.      

Skeptično je bilo i Tužilaštvo, ali je sudija Delalić, ipak, odlučio osumnjičenima u slučaju  “Bosnalijek” odrediti pritvor. Ovakva odluka, kao i izricanje robije Čajiću, kako se pokazalo, u javnosti je imala izuzetno pozitivan odjek.  

Sudija Husein Delalić rođen je 1955. godine u Gacku. Za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je 2011. Prije toga je 16 godina radio kao tužilac.    

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.