KOLUMNE

Pravedan predsjednik

LIČNOST DANA Filip Vujanović

Autor:S. D.

13.6.2015

Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, ponovio je da ta zemlja ne odustaje od svog ranije objavljenog stava da se zločin u Srebrenici treba kvalificirati kao genocid te je potvrdio da će svojim dolaskom 11. jula u Potočare odati duboko poštovanje svim nevinim žrtvama.

Ovakva poruka uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida znači mnogo i veliki je izraz poštovanja i prema žrtvama genocida i prema onima koji su preživjeli srebreničku golgotu.  

Pogotovo je izjava predsjednika Vujanovića da su stajališta Crne Gore identična onima Vijeća Evrope, koje 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, važna u kontekstu sve glasnijih negatora genocida, posebice onih u RS, odnosno Milorada Dodika.

Upravo ove izjave kakva je Vujanovićeva, date s državničkih pozicija, mogu utišati i u konačnici ušutkati one koji odbijaju istinu. Osim toga što je pokazao državničku svijest, svojom porukom predsjednik Crne Gore ukazao je da u regionu postoje zdrave snage koje su spremne biti pravedne i poštovati i govoriti istinu. Šta reći nekome ko u BiH dolazi s ovakvim porukama nego: Dobro došli, predsjedniče! 

Filip Vujanović rođen je 1. septembra 1954. godine u Beogradu. Za predsjednika Crne Gore izabran je 11. maja 2003. Bivši je čelnik crnogorskog parlamenta i nekadašnji premijer. Vujanović je potpredsjednik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, koja je organizirala uspješan referendum za nezavisnost Crne Gore.

Po struci je pravnik, a prije ulaska u politiku imao je vrlo uspješnu advokatsku karijeru. Oženjen je i ima dvije kćerke i sina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.