KOLUMNE

Kako biti šampion

Ličnost dana Stiv Ker

H. P.

19.6.2015

Stiv Ker (Steve Kerr) zna kako se osvajaju titule. Kao aktivan košarkaš pet puta je bio prvak NBA lige, tri titule osvojio je kao član neponovljive generacije Čikago bulsa, dvije u dresu San Antonio sparsa. I danas se prepričava njegov odlučujući šut iz NBA finala 1997. godine, kada je pogodio za konačni trijumf Bulsa u seriji protiv Juta džeza. 

Već u svojoj prvoj trenerskoj sezoni opravdao je šampionski pedigre. Nakon 40 godina čekanja, Golden Stejt voriorsi su osvojili vrh najjače svjetske lige, savladavši u finalnoj seriji Klivlend kavalirse Lebrona Džejmsa (James) s ukupnih 4-2. Ker je, istina, dobio u ruke odličnu ekipu, ali bez njegovog sjajnog vođenja s klupe teško da bi se ta titula danas slavila u Ouklendu. 

Bio je dovoljno pragmatičan da se prilagodi protivniku i odustane od "silovanja" svoje provjerene formacije. Kad je shvatio da mu prvi centar Bogut stvara više problema nego koristi, snizio je prvu postavu, ubrzao igru i tako, praktično, slomio Klivlend. 

Stiv Ker rođen je 27. septembra 1965. godine u libanskoj prijestonici Bejrutu. Kao igrač promijenio je sedam klubova. Kao trener odradio je svoju prvu sezonu na klupi Voriorsa. S maksimalnim učinkom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.