KOLUMNE

Emina Busuladžić

Glas „Dite“

S. D.

20.6.2015

Emina Busuladžić, članica Sindikata radnika tuzlanske Fabrike deterdženata „Dita“ i nekadašnja predsjednica Štrajkačkog odbora ove firme, jedan je od najagilnijih boraca za opstanak i ponovno oživljavanje jedine fabrike ove vrste u BiH. 

Uz dužno priznanje svim radnicima „Dite“ koji su godinama čuvali fabriku i mašine od loše vlasti i vlasnika, koji su i radnike i tvornicu htjeli potpuno uništiti, mora se priznati da je glas Emine Busuladžić najjače odjekivao i stalno upozoravao na kriminal u „Diti“ i oko nje. 

Zajedno sa svojim kolegama, ova agilna sindikalistkinja stalno je ponavljala da je jedini spas za „Ditu“ i njene radnike pokretanje proizvodnje. Dugogodišnja uposlenica tuzlanske firme nije propuštala priliku da ukaže na kriminal i prema radnicima i prema firmi, koje su oni koji su ih trebali spašavati, ustvari, godinama  ubijali.  

No, neviđenom upornošću i odlučnošću Busuladžić i njene kolege dokazali su nakon dugogodišnje mukotrpne borbe, tokom koje su bez plaća, bilo kakvih naknada i noseći hranu od kuće, po kiši, snijegu i najvećim vrućinama dolazili u fabriku, da njihova borba nije uzaludna i da je moguće nešto i sačuvati od grabežljivaca potpomognutih takvima istima u vlasti. 

Stoga je podvig Busuladžić i njenih kolega više od ličnog i lokalnog uspjeha. Oni su slanjem svojih proizvoda na police bh. trgovina probudili nadu da radnici u ovoj zemlji mogu mijenjati surovu stvarnost boljom budućnošću. Bez obzira na odricanja i cijenu. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.