KOLUMNE

Svjetska zvijezda tankih nerava

Nejmar

H. K.

21.6.2015

Nakon što je prošlog ljeta prisilno okončao Mundijal u četvrtfinalu zbog povrede pršljena, fudbalski superstar Brazila Nejmar (Neymar) prije vremena završava drugo najveće takmičenje za "Karioke" - Kopa Ameriku.  

Često nazivan najvećim prevarantom u današnjem fudbalu zbog prečestog simuliranja, Nejmar je, nakon poraza od Kolumbije, loptom napucao suparnika Pabla Armera. Ljut zbog kiksa i, kako je poslije otkrio, brojnih oštrih prekršaja na njemu koje čileanski sudija Enrike Oses (Enrique Osses) nije kažnjavao, Nejmar je napravio nesportski gest. 

Ovim potezom rekao je zbogom Kopi te je ostavio saigrače na cjedilu, jer je suspendiran na četiri meča, što znači da, ako Brazil i dođe do finala, Nejmar opet neće igrati. Dugo je brazilski majstor na udaru svjetske fudbalske javnosti. 

Od optužbi za simuliranje, namjerno ponižavanje driblinzima do toga da je mekan u duelima, Nejmar je morao jednom eksplodirati. Rođen je 5. februara 1992. godine u Sao Paulu. Karijeru je počeo 2009. u Santosu, za koji je postigao 136 golova. Član je Barcelone od 2013.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.