KOLUMNE

Spas za mljekare

Ličnost dana Mirko Šarović

Autor:K. Ke.

25.6.2015

Oduvijek smo znali da imamo kvalitetno mlijeko, kao i proizvode od njega, ali administrativne zavrzlame, komplicirana papirologija, neuređeni higijenski i veterinarski sistemi su naše proizvođače mlijeka sprečavali da svoje proizvode plasiraju na ogromno tržite Evropske unije.

Još početkom svog prošlog mandata ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ubrzano je pokrenuo aktivnosti da se to promijeni i da domaćim proizvođačima omogući da prodaju svoje proizvode i preko granice.

Iako je taj proces bio donekle usporen, zaustavljen njegovom smjenom, Šarovićev povratak u Vijeće ministara i na staro ministarsko mjesto automatski je ubrzao proces te su bh. mljekari prekjučer dobili zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u EU.
 
S pravom mljekari taj dan nazivaju historijskim, prvi put svoje proizvode mogu plasirati na, možda, najzahtjevnije tržište, koje će od njih tražiti uvijek više i bolje. Šarović je rođen 16. septembra 1956. godine u Rogatici. U Sarajevu je 1979. godine završio Pravni fakultet. Od 2002. do 2003. bio je član Predsjedništva BiH. Oženjen je i otac dvoje djece.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.