KOLUMNE

Prvorazredni diplomata

Dejvid Robinson

K. Ke.

27.6.2015

Dejvid Robinson (David) jučer je kao prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH imao posljednji radni dan, a s te pozicije otišao je u Vašington na poziv američkog predsjednika Baraka Obame (Barack), koji mu je namijenio važnu funkciju u Stejt departmentu.

Dok većina zagovarača zatvaranja OHR-a zbog, kako kažu, bespotrebnosti, priča da u BiH dolaze samo trećerazredni ili petorazredni diplomati, Robinson je dokaz da SAD u našu zemlju šalju ozbiljne diplomatske kadrove. Da nije tako, Robinson sigurno ne bi dobio poziv od predsjednika najmoćnije države da dođe raditi u američkoj vladi.

Dok je bio angažiran u BiH, Robinson je kao zamjenik visokog predstavnika poštovao integritet naše zemlje, slao pomirljive, ali kad je trebalo, jasne poruke onima koji su radili suprotno.

Ambasador Robinson rođen je u Hartfordu, američkoj saveznoj državi Konetiket, a diplomirao je na Univerzitetu „Notre Dame“. Počasni je diplomant Nacionalnog ratnog koledža, na kojem je stekao zvanje magistra nauka u oblasti strategije nacionalne sigurnosti, a također posjeduje i zvanje magistra teologije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.