KOLUMNE

Trajna borba za istinu

Samantha Power

S. D.

28.6.2015

Samanta Pauer (Samantha Power), ambasadorica SAD u Ujedinjenim narodima, članica kabineta američkog predsjednika Baraka Obame (Barack) i borac za ljudska prava potlačenih i ugroženih, uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici i razmatranja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a poslala je snažne poruke kako preživjelim žrtvama najvećeg zločina u novijoj svjetskoj historiji tako i svim negatorima genocida.

Pauer, nekadašnja novinarka koja je u svijet iz agresijom razorene BiH prije dvadesetak godina slala i širila istinu o zločinima nad narodom, kako je tada govorila, „koji ubijaju, ne zbog toga što su nešto počinili, već zbog onoga što jesu“, nikada se nije prestala boriti za BiH i istinu o ratu u našoj zemlji.

Tako istupe srbijanskih i zvaničnika RS o negiranju genocida ova visoka zvaničnica SAD vidi kao njihovo samodiskreditiranje i samoomalovažavanje te je povodom toga ponovila da SAD i međunarodna zajednica nemaju sumnje šta se događalo od 1992. do 1995. godine. Također, za našu zemlju od izuzetne je važnosti i njena poruka da BiH uvijek može računati na SAD.

Pauer je rođena 1970. godine u Irskoj, a u Ameriku je došla kada je imala devet godina. Prije imenovanja na sadašnju poziciju bila je šefica za međunarodne odnose i ljudska prava u Nacionalnom vijeću za sigurnost i specijalna pomoćnica američkog predsjednika Baraka Obame. Dobitnica je Pulicerove nagrade za knjigu o ratu u BiH „Problem iz pakla“.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.