KOLUMNE

Riječi svjedoka

Ličnost dana Adisada Dudić

E. T.

2.7.2015

Adisada Dudić, advokatica iz Vašingtona, porijeklom iz Srebrenice, prilikom govora pred najvišim zvaničnicima UN-a na komemoraciji povodom 20 godina od najveće tragedije u Evropi nakon holokausta, prisutne je rasplakala pričajući o strahu, masovnom krvoproliću i vatri te o svom izlasku iz Srebrenice. 

Adisada je u vrijeme genocida imala samo pet godina te se kroz suze prisjetila poginulih članova porodice, prijatelja, komšija... Nije se libila govoriti ni o pokušajima negiranja genocida koji su i danas česti. Jasno, da cijeli svijet čuje, mlada advokatica potcrtala je da nazivanje onoga što se dogodilo u Srebrenici nekim drugim imenom usporava proces pomirenja, ali i potiče one koji negiraju genocid da nastave s procesom otcjepljenja. 

Omalovažavanje boli i patnje žrtava genocida ima za cilj, kako je kazala Dudić, da se viktimiziraju preživjeli, čime se umanjuju strahote zločina. 

Adisada Dudić je rođena 1990., a iz Srebrenice je s majkom i sestrama izbjegla pred užasom rata. Diplomirala je političke nauke na Univerzitetu “Virginia Commonwealth”. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.