KOLUMNE

Ne zaboravlja Srebrenicu

Ličnost dana Vedad Ibišević

Autor:E. Ma.

7.7.2015

Počeo je na blatnjavom terenu u tuzlanskim Slavinovićima i izgradio je život i karijeru istinske fudbalske legende koja je svojim golom u Litvaniji odvela BiH na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. 

No, sudbina Vedada Ibiševića mogla je biti mnogo drugačija da njegova porodica, pukom srećom, iz rodne Vlasenice pod četničkom najezdom nije izbjegla u Tuzlu, umjesto u Srebrenicu. Napadač fudbalske reprezentacije BiH i njemačkog Štutgarta otvorio je dušu u razgovoru za „Dnevni avaz“, prisjetio se bolnih trenutaka iz djetinjstva i odao je počast svim žrtvama srebreničkog genocida. 

Za učesnike „Marša mira“ 30-godišnji Ibišević osigurao je iftar i na taj način pokazao veličinu svog karaktera te potvrdio da nikada neće zaboraviti genocid koji se dogodio njegovom narodu u Srebrenici. U razgovoru s novinarom „Dnevnog avaza“ kazao je da ni ove godine nije mogao učestvovati u „Maršu mira“, iako mu je to velika želja.

Vedad Ibišević rođen je 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici. U karijeri je nastupao za Sent Luis strajkers, Čikago fajer, Pari Sen Žermen, Dižon, Alemanju, Hofenhajm i Štutgart.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.