KOLUMNE

Nečasni savez

LIČNOST DANA Vladimir Putin

Autor:B. T.

9.7.2015

Služeći se dobro poznatom floskulom iz usta srbijanskih političara da britanska rezolucija o Srebrenici neće poslužiti "pomirenju", Rusija je jučer je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrdila da se zvanična politika, s predsjednikom Vladimirom Putinom na čelu, ne da otrgnuti iz čvrstog zagrljaja nacionalističke politike Srbije. 

Čak ni po cijenu da na međunarodnom planu bude označena kao zemlja koja, de fakto, ovim činom podržava genocid, Putin, vjerovatno iz svojih interesa nije htio odustati od nečasnog saveza utemeljenog na negiranju genocida. 

A nije isključeno ni da su razlozi zbog kojih riječ genocid unosi nervozu kod ruskih političara, počev od Putina, vidljivi diljem RS, gdje brojni grobovi svjedoče o učešću ruskih dobrovoljaca u agresiji na BiH. Snažnim nastojanjem Moskve da iz rezolucije izbaci riječ genocid i naposljetku ulaganjem veta, Putin je, vjerovatno, zahvalio Srbiji na učešću njenih dobrovoljaca u ratu u Ukrajini. Ma kakvi interesi Moskve bili, Putin nije smio stati na put istini i pravdi. To čine samo oni koji se ne stide zločina. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.