KOLUMNE

Žrtvama vratio dostojanstvo

Ličnost dana Kristofer Smit

Autor:K. Ke.

10.7.2015

Jasno je da je ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a na Rezoluciju o Srebrenici bio šamar preživjelima, majkama koje su svoje sinove pokopali, ali i svima onima koji shvataju razmjere zločina i nemaju problem taj zločin nazvati genocidom.

Ipak, odgovor na takav potez Rusije stigao je ubrzo. Sjedinjene Američke Države jučer su jednoglasno usvojile svoju rezoluciju, kojom se ono što se desilo u Srebrenici može samo nazvati genocidom i kojom se osuđuje svako negiranje tog zločina.

Da najmoćnija država na svijetu usvoji takav dokument, kojim se u samo 24 sata nakon poniženja žrtvama vratilo dostojanstvo i odala počast, zaslužan je američki kongresmen Kristofer Smit (Christopher Smith), koji je predložio rezoluciju.

U svom govoru pred američkim predstavničkim domom Smit je kazao da je u Srebrenici sistemski ubijeno više od 8.000 bošnjačkih civila te ljutito dodao da je cijeli svijet nijemo posmatrao tragediju koja se tamo događala.

- Ove sedmice mi, narod SAD, izražavamo najdublje saučešće i poštovanje majkama i preživjelima koji su pretrpjeli neizrecivu tugu i bol koje vrijeme neće nikada izliječiti - kazao je Smit u svom govoru u kongresnoj sali.

Smit je rođen 4. marta 1954. godine u Nju Džersiju i član je Republikanske partije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.