KOLUMNE

Snaga duhovnosti

Ličnost dana Husein ef. Kavazović

A. H.

11.7.2015

Poruke reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića, odaslane uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, nova su prilika da se međusobno pogledamo uoči i upitamo kako pobijediti traumu zločina počinjenog prije 20 godina, a  pri tome graditi budućnost bez mržnje i osvete.

- Srbi i Bošnjaci trebali bi dati jedni drugima prisegu na saboru u Srebrenici i međusobno se obavezati na trajnu saradnju, i to uz prisustvo političkih, duhovnih i intelektualnih elita ova dva naroda - poručio je Kavazović, smatrajući da tek tada može doći do pomirenja.

Reis Kavazović u svim svojim istupima ovih dana nije dvojio da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, ali i da se zlo ne može poraziti njegovim oružjem - mržnjom i osvetom, već samo ljubavlju, dijalogom i iskrenim poštovanjem prema žrtvi.

Poručujući da je Srebrenica „znak, biljeg i zavjet naš“, reis Kavazović snagom svoje duhovnosti jasno je upozorio sve one koji svoj dolazak na komemoraciju u Potočare, dok uporno negiraju genocid, pokušavaju prikazati kao pruženu ruku pomirenja s Bošnjacima, da to ne čine jer nisu iskreni.    

Direktno i otvoreno poručio je da takvi mogu doći, ali da Bošnjacima, posebno žrtvama,  „njihov dolazak znači isto što i nedolazak“. Dovoljno za sve koji današnji Dan žalosti imaju namjeru pretvoriti u svoj politički marketing, bilo da dolaze iz Srbije ili iz BiH.

                                                                                                                                                                                                                          

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.